top of page

Welke maskingtape past bij mij?

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021

Wat is er onmisbaar bij het verven? In de eerste plaats verf en kwasten, maar al even belangrijk is schilderstape. En daar bestaan heel wat (kleurrijke) varianten in. Zijn al die tapes hetzelfde? Allesbehalve! In deze keuzegids laten we je kennis maken met enkele veelgebruikte soorten en geven onder andere tips over het vermijden van verf die onder de tape kruipt.

Welke maskingtape moet ik kiezen?

Laten we beginnen met de eenvoudige schilderwerken binnenshuis. Daarbij volstaat het vaak om te kiezen voor een tape van crêpepapier. Dat is doorgaans de goedkoopste variant en blijft enkele dagen kleven.


Wie gaat voor een professioneler en preciezer werk, is er de tape van Japans rijstpapier. De lijm hiervan is beter bestand tegen uv-licht waardoor hij minder snel hard wordt. Daardoor kan de tape langer kleven, zonder aan kwaliteit in te boeten (en zonder lijmresten achter te laten). Je hebt bovendien minder kans dat er verf achter de tape kan kruipen. Het resultaat van dit alles is een strakke aflijning van al je schilderwerken.


Natuurlijk is het zo dat je ook wel eens buiten aan de slag moet, met de verschillende weersinvloeden. Dan kun je het best voor de tape van polyethyleen kiezen. Dit is een soort plastic, en deze tape is weersbestendig.Crêpepapier

Het grote voordeel van deze afplaktape is ongetwijfeld zijn prijs: het is de voordeligste variant. Hij is in feite ideaal voor wie eenvoudige schilderwerken wil uitvoeren, zonder dat er rekening moet worden gehouden met een verfijnde afwerking. Denk eraan: je kan deze tape enkel binnenshuis gebruiken. Best laat je hem niet langer kleven dan 3 dagen. Daarna verliest de lijm zijn kleefkracht.


Japans rijstpapier

Tape van rijstpapier is onmisbaar voor de beste schilderwerken binnenshuis. Deze schilderstape is goed bestand tegen uv-licht én is heel soepel. Daardoor voorkomt hij als geen ander dat verf achter de tape zou kruipen. Voor écht rechte schilderslijnen moet je dus halthouden bij rijstpapier. Naast binnen kan je deze tape trouwens ook buiten gebruiken. Denk er wel aan dat hij niet waterbestendig is. Op een vochtige of regengevoelige plek kleef je best de groene PE-tape.


PE-folie

Voor wie buitenshuis aan de slag gaat, is er de groene schilderstape. Hij is gemaakt van polyethyleen, een soort plastic folie. Dat maakt hem zowel weer- als waterbestendig. Na het kleven, blijft hij nog zo’n 2 maanden stevig hangen. Binnen die tijd kan je hem probleemloos verwijderen, zonder lijmsporen achter te laten. Deze plastic tape kan je trouwens in zowel de lengte als de breedte met de hand afscheuren. Heel handig wanneer je snel wilt werken.
Opzoek naar nog meer informatie over dit onderwerp?


Contact ons gerust of laat een bericht achter onder deze blog!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page